perjantai 16. tammikuuta 2015

Mikä tirisee, tuoksuu ja maistuu tammikuussa?



Vuosi vaihtui ja toi mukanaan tuulia naapurimaasta. Venäjältä 1990-luvulla rantautuneet herkut ovat alkuvuoden listasuosikki. Kylmän alkuvuoden lämmittäjää tarjoillaan nyt useassa ravintolassa.

Blinit ovat venäläisen keittiön yksi vanhimmista ja tunnetuimmista ruokalajeista. Ohukaisia paisteltiin Venäjällä pitkin vuotta, mutta laskiaisena leivottiin blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Kyllä, blinejä ei perinteisesti ole paistettu vaan ne kypsennettiin uunissa.

Kaksi asia meillä kuitenkin tehdään erilailla: täällä blini on paksu ja suolainen alku- tai pääruoka. Venäjällä blinit ovat usein isoja, ohuita sekä makeita.


Vanhan uskomuksen mukaan paras miniä oli se, joka osasi paistaa ohuita blinejä hiivalla kohotetusta taikinasta. Usealla venäläisellä emännällä on edelleen oma, valurautainen ja leipälautasen kokoinen blinipannu. Pannua ei pestä, vaan siinä kuumennetaan suolaa, minkä jälkeen pelkkä puhtaalla liinalla pyyhkiminen riittää.

Blinit olivat jo muinaisten slaavien kulttiruokaa ja ne syntyivät aina kalleimmista jauhoista. Blinejä on vuosien saatossa tehty niin vehnä-, tattari-, ruis- kuin hirssijauhoista ja kaikista näiden sekoituksista.

Tornissa pitkät perinteet 
Tiedämme, että blinejä oli Tornissa ainakin jo vuonna 1975. Ehkä joku teistä lukijoista tietää, milloin täällä on nautittu ensimmäiset blinit. Tai jopa ollut nauttimassa niitä.

Maanantaina aloitettiin ja helmikuun loppuun asti mennään. Tänään Siiri vastasi lisukkeista, kun Niko hääräsi blinien paistossa. 


Kuuma valurautapannu ja kirkastettu voi. Siinä onnistuneen blinin salaisuus. Jos haluat bliniin kauniin ruskean värin, älä unohda sokeripussia kauppaan. Ripauta litran taikinaan noin ruokalusikallinen sokeria pehmentämään tattarin kitkerää makua. Näin ohjeistaa keittiömme Niko oikeaoppiseen paistoon.


Blinit syntyvät tekijän näköisiksi. Niiden kanssa voit tarjoilla siianmätiä, muikkumätiä ja esimerkiksi sienisalaattia. Myös kylmäsavuporosta tai sillikaviaarista syntyy kiva lisuke blineille. Kaikki riittävän suolainen käy. Pohjanlahden toisella puolella maistuu blinien päällä kuulemma hapansilakkakin. Vakiolisukkeet ovat smetana ja sipuli.
 
 
Jos suunnittelet tekeväsi blinejä kotona, pyöräytä ne vaikka alkuruoaksi. Varaa blinien tekoon reilusti aikaa, sillä ne eivät synny yhdessä illassa. Blini on raskas ja täyteläinen, joten seuralaiseksi sopisi jotain hieman kevyempää. Esimerkiksi haudutettua tai höyrytettyä siikaa tarjoiltuna vaniljalla parfymoidun porkkanapyreen kera. Lisukkeeksi perunan sijaan esimerkiksi fenkolia, sipulia ja pinaattia nopeasti pannulla paistettuina. Juomaksi kylkeen esimerkiksi olutta tai valkoviiniä tai vaikka snapsi. Jokainen tavallaan.


Kun taas et tahdo kokata, tervetuloa Torniin – blineille tai muuten vaan! Eikä hätää, tarjoilemme blinejä pitkälle helmikuulle.

Terveisin,
Keittiön väki
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti