perjantai 4. syyskuuta 2015

Riko kaavaa - kokkaa erilaiset rapujuhlat

Rapujuhlakautta vietetään parhaillaan iloisissa merkeissä. Koreaksi laitettuja pöytiä, hattuja, lauluja ja nauravia ihmisiä. Ne ovat rapujuhlan tunnusmerkit.


Jos rapujuhlat ovat vuosittainen perinne, joskus voi olla kiva kokeilla jotain uutta tarjoiltavaksi. Käväisin keittiössämme kysymässä, millaisia vinkkejä keittiömestarimme Juha rapujuhliin antaisi. 

”Unohda perinteinen rapuvati. Tällä kertaa kokeillaan uudenlaisia alkuruokia tai pääruokia ravuista. Rapujuhlissa voi hyvin poiketa kaavasta, sillä näissä bileissä vain mielikuvitus on rajana.”


Juha pyöräytti teille lukijoille helpot reseptit rapujuhliin. Alkuruoaksi raputacoja paholaisenhillon, rapumajoneesin ja julienne-salaatin kera. Pääruokana Eggs benedict Hollandaise-kastikkeella. 

Eikun kokeilemaan!


Raputacot (4 hlölle)

  • Kuorittuja jokiravun pyrstöjä 160 g
  • Minitacoja 4 kpl
Rapumajoneesi
  • Majoneesia 120 g
  • Tiukkaa rapulientä 30 g
  • Suolaa 5 g
Paholaisen hillo
  • pari kpl lemon drop -chilejä
  • tilkka vettä
  • hillosokeria
  • pari valkosipulin kynttä
Julienne-salaatti
  • Purjoa 10 g
  • Fenkolia 10 g
  • Korianteria 3 g
  • Valkosipulia 5 g

Rapumajoneesi kannattaa tehdä jo edeltävä päivänä maustumaan. Keitä ravuista tiukka liemi. Sekoita kaikki liemi, majoneesi ja suola. Anna maustua yön yli.

Juhlapäivänä vuorossa on hillon ja salaatin teko. Halkaise chilit ja poista siemenet. Pane kylmään veteen ja ryöppää nopeasti kaksi kertaa aloittaen aina kylmästä vedestä. Laita ryöpätyt chilit, hienonnettu valkosipuli, vesi ja hillosokeri kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
Salaattia varten suikaloi purjo ja fenkoli kylmään veteen. Hienonna korianteri ja valkosipuli.

Kun kaikki ylläolevat vaiheet on suoritettu, kokoa tacot. Pursota tacokuoreen pohjalle rapumajoneesi. Seuraavaksi ravunpyrstöt. Tämän jälkeen paholaisen hillo ja lopuksi päälle julienne-salaatti. Kyytipojaksi esimerkiksi kylmä San Miquel -olut.

Eggs Benedict Hollandaise-kastikkeelle (4 hlölle)
  • 4 uppomunaa
  • parmankinkkua 
  • hollandaisea
  • paahtoleipää
 Hollandaise-kastike
  • 2 keltuaista
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1rkl valkoviiniä
  • 100 g voita
  • suolaa ripaus
  • ripaus tabascoa

Keitä kattilassa vesi, etikka ja suola. Pane vesi kauhalla pyörivään liikkeeseen ja pudota munat yksitellen kattilaan. Veden ei tarvitse kiehua, vaan kuuma vesi riittää. Hauduta munia noin 2–3 minuuttia ja nostele reikäkauhalla paperin päälle valumaan.

Kypsennä etikka, viini ja keltuaiset vesihauteessa 84 asteiseksi. Lisää voi nokareina joukkoon ja sekoita kunnes emulsio on sileä. Mausta suolalla ja tabascolla.

Paahda leivät. Laita leivälle uppomuna, lorauta päälle hollandaisea ja lisää parmankinkku. Voit halutessasi paahtaa ja kuivattaa parmankinkun rapeaksi.

Riemukkaita juhlia!

Toivottaa,
Ravintola Torni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti