Keittiömestari Erkki
Norroksen joulupöydän lempiruoat niin kotona kuin Ravintola Tornissa ovat
pateet ja kylmät kalaruoat. Kotona patee syntyy mummin reseptillä ja
Tornissakin perinteitä noudattaen. Ravintola Tornin vilkkain joulusesonki on
meneillään juuri nyt. Vieraille katetaan makuaisteja hemmottelevia herkkuja tuoreista
ostereista perinteiseen joulukinkkuun joka arkipäivä aatonaattoon asti.
![]() |
Joulu on katettu. |
Tornin joulupöytä on
valikoima perinteisiä makuja yhdistettynä hienostuneisiin kansainvälisiin ruokalajeihin.
Alkupalapöydän kalavalikoimaan kuuluu sillejä, graavi- ja kylmäsavulohta sekä
mätiä. Mätien kanssa tarjoilemme blinejä, smetanaa ja sipulia.
Joulukinkku laatikoineen on
meillä yksi alkuruoista. Kinkun lisukkeena tarjoilemme Tornin omalla,
perinteisellä reseptillä valmistettua sinappia. Lisäksi lautaselle voi kerätä
muun muassa leikkeleitä, vihanneksia, sienisalaattia, juustoja, kaniiniterriiniä
ja hirvipateeta. Riistaherkuista ja ranskalaisista juustoista huolimatta lohi
ja kinkku vievät joka vuosi ykkössuosikkien paikat lautasilla. Molempia syödään
pelkästään joululounaalla noin viisi kiloa päivässä.
Muutama vuosi sitten
lisäsimme joulupöytään osterit. Nämä merenelävät tulevat meille Ranskasta,
missä niitä tarjoillaan joulupöydän tähtinä samppanjan kera. Osterit eivät ehkä
ole vielä löytäneet tietään suomalaisten jouluvatsoihin; niitä saattaa mennä
vain muutama päivässä. Mutta jos paikalle sattuu osterinystäviä, avaamme niitä kyllä
kymmeniä kerralla.
Tornissa on aina panostettu
palveluun, joten joululounaallakin lämmin ja jälkiruoka tarjoillaan pöytiin. Tämän
joulukauden pääruokavaihtoehtoina ovat karitsa ohrarisotolla, ankankoipi appelsiinipolentalla
tai päivän kala-annos. Jälkiruoaksi tarjoilemme suklaamoussea tai pannacottaa
uuniomenakeitolla.
![]() |
Ankankoipea ja appelsiinipolentaa. |
![]() |
Pannacottaa uuniomenakeitolla. |
Joululounaat alkavat täyttyä
pikku hiljaa heti sesongin alettua marraskuussa. Itsenäisyyspäivästä jouluun ravintolassamme
on yleensä ihan täyttä.
Joulunalusaika pitää siis
keittiömestarimme kiireisenä. Mutta miten mestari itse viettää joulua?
”Jouluni alkaa aatonaattona,
jolloin kokoonnumme suvun miesten kanssa joulusaunaan. Aattoaamuna syön
joulupuuron 89-vuotiaan mummini luona, jonka jälkeen menemme Tuomiokirkkoon
kuuntelemaan jouluhartausta.
Sitten ruokapöydän ääreen,
jossa istutaan rauhassa ja pitkään. Omassa joulupöydässäni panostan kylmiin
kaloihin sekä erilaisiin pateisiin, joita valmistan hyvissä ajoin ennen joulua.
Broilerinmaksapateen paistan joka vuosi mummini reseptillä. Ruokajuomana on
laadukkaita pienpanimo-oluita.
Jouluni huipentuu
tapaninpäivään, jolloin koko suku kokoontuu mummini pöydän ympärille. Siellä
syömme kylmien kalaruokien lisäksi kalkkunaa ja haudutettua punakaalia.
Jälkiruoka on ainoa vuosittain vaihtuva elementti pöydässä, koska sen
valmistukseen on kiertävä vastuu.”
Terveisiä Tornin jouluisesta
keittiöstä ja ihanaa joulun odotusta!
Tv. Erkki, keittiömestari
Kuka?
Erkki Norros, Ravintola
Tornin keittiömestari, 33-vuotta
Aiemmat työpaikat:
ravintolat Karl Johan, Kaarna, Loiste
Harrastukset: kaikenlaiset
pelit, joihin liittyy pallo ja ihmiset, metsästys ja kalastus
Ravintola Tornin joulu
Tornin joululounas
tarjoillaan arkisin kello 11.30 – 16.00 aina 23.12. asti.
Jouluillallinen arkisin
kello 17.00 – 22.00, 7.-22.12.
Tiedustelut
ja varaukset: S-ryhmän ravintolamyynti, puh. 020 1234 800, ma-pe klo 8-18
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti